Att lura i familjen linser

Vi äter en väldigt vanlig kost i vår familj. Ja, alltså jag tror i varje fall att många familjer äter som oss. Det är falukorv med makaroner, köttbullar med potatismos och spaghetti med köttfärssås.

Just nu skrivs det spaltmeter i tidningarna om hur pasta sockerförgiftar våra barn, hur onyttigt och ohälsosamt det är med korv och så vidare. Att jag och Martin (och typ alla våra 80-talskompisar för den delen) lyckats att bli någorlunda normala är ju ett under! För vi åt precis allt som man idag inte ska ge sina barn.

Sötade yoggis, fil med socker, kalaspuffar, mariekex, apelsinsaft, snabbmakaroner, falukorv och så vidare. Det var sånt vi åt.

Självklart så menar jag inte att kostråd inte kan ändras. Eller att vi inte kan förändra oss. För vi har ändrat vår kost. Vi försöker undvika halvfabrikat, vi försöker att äta mindre rött kött, vi försöker få in ett vegetariskt- och ett mål med fisk varje vecka.

Linnés allergi har även fått upp våra ögon för vad olika livsmedel innehåller och vi väljer nu så ”rena” produkter som möjligt, enkelt förklarat så väljer vi kokosmjölken som innehåller kokosmjölk och inte den billigare som innehåller ”spår av” eller smakessenser. Vi handlar ekologiskt så länge priserna är rimliga.

När jag hör föräldrar oroa sig över att det finns socker i en yoghurt så stänger jag öronen lite grann. När redighetsföräldrar berättar om hur nyttig kost deras barn får så lyssnar jag inte alls.

Jag tror på en varierad kost. Jag tror inte att livsmedel ska uteslutas ur en kost och jag tror inte att mina barn blir skadade av en rimlig mängd ketchup på maten. Jag vill lära mina barn att äta allt, i lagom mängder!

En sak som jag gillar är att göra maten nyttigare. Och min senaste idé är att använda linser i färs. Är det en sak vi är totalt värdelösa på så är det att äta böner och linser. Men röda linser kamouflerar sig i färs, både utseende- och smakmässigt! Titta själv!

IMG_6599.JPG
Med en paket linser i köttfärssåsen så gör det både att vi äter mindre rött kött och samtidig får vi i oss nyttiga proteiner och fiber från linserna. Sånt gillar jag!

IMG_6598.JPG
Och Lennon reflekterade inte en gång över de runda ”färsbitarna”. Tummen upp för det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s