Mailkonversation med förskolechefen, del 1

Hej X!

 

Idag läste jag en artikel på förskolan om hur jag ska göra för att bli ”förskolans favoritförälder” samt att jag fick 10 tips för att bli ”poppis på förskolan”. Jag blev väldigt irriterad av denna artikel och tycker att det är högst oprofessionellt att sätta upp en artikel åt oss föräldrar/vårdnadshavare med ett innehåll som detta:

”Gnäll inte om barnens kläder blir smutsiga.”

”Kalla inte förskolan för dagis, förskolan är en plats för pedagogisk verksamhet med en läroplan. Lekförvaring hittar du på stormarknader och i köpcentrum.”

 

Förskolan ska ju enligt Lpfö98 visa respekt för föräldrarna och utveckla en tillitsfull relation till barnets familj. Detta är verkligen inte rätt sätt! Detta sätt är kränkande och provocerande!

Jag kan förstå innehållet men att använda artikeln som en väg att nå mål känns mindre lyckat. Ett gyllene tillfälle att ta upp saker som dessa hade ju varit på föräldramötet. Men då var det tyst. Där hade pedagogerna kunnat förklara varför det är viktigt att kläderna är namnade osv.

När jag pratade med en personal från avdelningen idag så sa hon att du tyckte att de skulle sätta upp denna artikel. Nu undrar jag och min sambo hur du tänkte? Du är ytterst ansvarig för vårt barns verksamhet och vi vill väldigt gärna få ett svar på vad du tycker är bra och positivt med denna artikel!? Vad som gjorde att du ansåg att personalen skulle sätta upp en artikel som denna?

Jag frågade även om personalen skulle sätta upp en text där de uppmanas göra tio saker för att bli förskolans populäraste pedagog och fick ett ja till svar. Så nu har jag skrivit en sådan text som jag ska lämna. Jag har inte utgått från forumet familjeliv.se som artikeln i fråga, utan ifrån Lpfö98.

 

Väntar på svar,

Malin Svensson, mamma till Lennon

 

———————————————————————————————————————————————————————-

 

God morgon Malin!

 

Jag håller med dig att artikeln är provocerande, speciellt rubriken.

Vi har diskuterat artikeln på förskolorna och tanken var att öppna en dialog kring det, vad står det för? Förekommer det? Får pedagogerna stå och ta emot ”gnäll” för att barnens kläder är smutsiga o sv.

Hur möter pedagogerna föräldrarna , vilket förhållningssätt har de?

Hur kan vi utveckla ömsesidig respekt för varandra, precis som du skriver utifrån Lpfö 98, rev 2010.

Det ska råda öppenhet och tillit till varandra.

 

Sättet som artikelskrivaren skriver, får den personen stå för.

 

Om en förskola har förväntningar på föräldrarna så ska föräldrarna ha förväntningar på förskolan och det ska diskuteras, allt för att barnen ska må bra och ha det bra.

Jag tycker att det är bra att du skriver tio förväntningar på en bra pedagog.

 

Något som kan diskuteras vid nästa föräldramöte som jag gärna är med på.

 

Ring gärna om du har fler funderingar.

 

Hälsningar

X

 

 

———————————————————————————————————————————————————————-

Eftersom jag inte vill vara respektlös och hänga ut människor så har jag valt att plocka bort förskolechefens namn och istället ersatt det med ett X. Jag har även ersatt avdelningens namn med just avdelningen.

Jag skulle ljuga om jag sa att jag var nöjd med detta svar. Mailkonversationen fortsatte. Återkommer med del två!

2 reaktioner på ”Mailkonversation med förskolechefen, del 1

  1. Bra att du inte namnger någon, det vore väldigt oproffsigt av dig. Kan bli ett intressant föräldramöte, hoppas det blir snart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s