BeSafe ♡ Volkswagen

I samarbete med Volkwagen Sverige och BeSafe har vi fått testa den grymma supermiljöbilen Passat GTE. Och oj vilken bil! Jag som inte ens gillar bilar har kommit på mig själv att det faktiskt finns bilar jag tycker om. Frågan jag ställer mig efter nästan två veckor i Passaten är snarare hur man inte skulle kunna älska den…

I detta inlägg kommer jag att fokusera på barnen i bilen, men jag lovar att det kommer att komma lite om just miljöbiten och den snygga interiören också. Men det får bli i ett annat inlägg.

Vi börjar från början tycker jag. Som ni vet så har vi stolar som monteras med ISO-fix, våra stolar monteras alltså utan krångliga bälten och remmar. För att göra det enkla ännu enklare vid montering så har Volkswagen förberett ”ingångar” för ISO-fixarmarna.

Linné sitter i en iZi Modular RF i-Size och på bilden ovan ser du hur det ser ut när vi bara precis satt in ISO-fixbasen på bilsätet. Basen ska sedan tryckas in till baksätet så att ISO-fixarmarna åker in i de förberedda ”ingångarna” och klickar fast. När fästena klickat i syns två gröna indikatorer på ovansidan av basen. När basen är intryckt och det är grönt i indikatorsfönsterna så återstår bara att fälla ner stödbenet genom att trycka på den grå knappen. För att den som monterar ska vara säker på att stödbenet sitter ordentligt mot bilgolvet så är det utrustat med en ”pip-funktion” och det piper helt enkelt om det inte är tillräckligt utdraget. 

Jag har monterat denna stol många gånger men jag vågar lova att inte tar mer än fem minuter första gången du gör det. Det är så enkelt! Det svåraste brukar vara att ”hitta” bilens ISO-fixfästen eftersom de sitter mellan sätets sits och rygg. Det ingår lösa ”gångar” till bilstolen och de fungerar på samma sätt som bilens fasta. Men jag hoppas att alla biltillverkare tar efter och börjar med förberedda monteringsgångar. 

Lennon sitter i bältesstolen iZi Up X3 Fix som även den är monterad med ISO-fix. Ibland får jag höra att det är onödigt att ha en bältesstol som monterats fast i bilen men det finns flera anledningar till att vi valt detta. Den första och mest avgörande anledningen är Side Impact Rotation (filmklipp). Vid en krock roterar stolen bort från kollisionen vilket så klart gör det säkrare för barnet. 

En sak med bilen som barnen uppskattade var panoramasoltaket. Att titta på moln, regn, leta efter flygplan (bästa underhållningen) var både rogivande och roligt. Och jag kan bara hålla med. Ett glastak är väldigt mycket trevligare än ett stoppat.

När jag frågade Linné vad han tyckte om Passaten så svarade han ”den är så fin denna bilen”. Lennon däremot svarade att GTE-läget var det bästa. Jag är villig att hålla med dem båda.  Men om jag ska svara själv på frågan, utifrån ett föräldraperspektiv, så blir mitt svar säkerheten. Så klart.

Denna bilen var utrustad med helt fantastiska säkerhetshöjande system! Jag brukar köra med farthållare och på denna bil så fanns en avståndsövervakare som automatiskt började bromsa in om jag hamnade för nära ett fordon. Vi testade och bilen bromsade faktiskt in helt när framförvarande bil stannade inför ett ”lämna företräde” vid en rondell. Bilen var även utrustad med ett liknande system för att skydda fotgängare eller undvika krock med djur. 

Jag har i ärlighetens namn lite svårt att förstå hur smarta bilar blivit. Det är helt fantastiskt vilka funktioner det finns. Är du nyfiken på dessa så finns det mer att läsa här

En sak vi (som småbarnsfamilj) inte skulle satsat på är den snygga ljusa klädseln. Jag tror inte jag behöver kommentera det ytterligare… 

Annars då? Ja, det finns inte mycket på att klaga över gällande en Passat GTE

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s