fläckfria barnkläder – är det ens möjligt?

Som småbarnförälder möter man helt nya utmaningar i tvättstugan. För det första lyckas de små liven med konststycket att multiplicera tvätthögens volym med minst 10. Förutom den radikala ökningen av antal tvättade maskiner per vecka så ställer de en inför helt nya, och mer eller mindre, omöjliga fläckar.

 • Spädisarna bjuder på bröstmjölk-, kräk- och bajsfläckar. De sistnämnda är ibland så pass koncentrerade att det känns som att de frätt sig in i kläderna.
 • Bebisarna som börjat med smakportioner bjuder på allt som de serveras men morot-, katrinplommon- och blåbärspuréerna ger de värsta fläckarna.
 • Bebisarna som äter själv och har börjat att röra på sig bjuder på fläckar från allt. Oavsett om det är ätligt eller ej. Tomat, banan, citrusfrukter, bär och geggamoja är fläckar som kan ge en grå hår.
 • När det kommer till de lite äldre barnen så är det väl bara att konstatera att man dagligen ställs inför någon fläck. Gräsfläckar på knäna, barkavskrap på hela magen eller varför inte lite tuschpenna som bara råkat hamna på tröjan istället för på pappret.

Trots alla dessa fläckutmaningar som en ställs inför så skulle jag våga påstå att nästintill ingen fläck är omöjlig att få bort. Kanske kräver det lite mer än en vanlig tvätt, men det går att få bort de allra flesta fläckar om man vill.

Det går faktiskt att återuppliva missfärgade, blekta och dassiga plagg!

Se själv.

vanishbad
Till vänster ser du ett par slitna gamla kaninleggings från Mini Rodini. Till höger ser du samma leggings fast i ett betydligt bättre skick.

Som du ser på bilden så har kaninerna blivit klarare och mer vita, de mörkgröna rosetterna har blivit mörkare och den gröna botten har blivit mer pigg och fräsch.

Hur det har gått till?

Det är så otroligt enkelt att du knappt tror det. Det är faktiskt nästan för bra för att vara sant…

Sen dagen då min vän Jennie introducerade ”Vanishbadet” för mig så har jag inte oroat mig för typ en endast fläck. Allt man behöver att göra är att:

 1. Häll upp varmt vatten i en balja. Mängden vatten anpassar du efter antal plagg som ska ligga i. Jag brukar fylla halva tvätthon i tvättstugan och lägga i fem, sex plagg åt gången.
 2. Häll i ett par skopor med Vanishpulver. Jennie använder alltid Crystal White men jag tycker att det fungerar lika bra med både vanligt Vanish och det nya Gold. Desto mer vatten du tar, desto mer pulver får du hälla i.
 3. Rör runt i vattnet så att ALLT pulver löser upp sig.
 4. Lägg i plaggen och låt dem ligga i ett par timmar.
 5. Rör runt i badet då och då.
 6. Finns det fortfarande fläckar kvar på plagget, låt det ligga över natten.
 7. Skölj noga.
 8. Tvätta som vanligt. Stoppa gärna in en Colour Catcher som kan suga upp eventuell överflödig färg.

vanish gold

Självklart lägger jag inte alla kläder i Vanishbad, är det mindre fläckar så förbehandlar jag fläcken lokalt för att sen ha i lite Vanish i tvättmaskinen.

För några veckor sedan fick jag hem en burk med det nya Vanish Gold-pulvret via Buzzador. Det ska vara en förbättrad version av originalpulvret och efter att ha testat det så är jag nöjd – precis som vanligt. Jag kan faktiskt inte påstå att jag märkt någon skillnad. Men jag kan varmt rekommendera Vanish Gold, det gör sitt jobb – precis som märkets övriga pulver.

Mitt sista tips i detta inlägg är att köpa burken som är billigast… Och störst. För det går åt en del!

 

 

En reaktion på ”fläckfria barnkläder – är det ens möjligt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s