använder din nioåring bilstol?

Detta inlägg är en nypublicering av ett uppskattat barnsäkerhetsinlägg som jag gjorde på min förra blogg. Några av er känner säkerligen igen inlägget som stort, men för er som är nya läsare av bloggen så tänkte jag att informationen kan vara viktig och intressant att ta del av. Vill du fördjupa dig ytterligare i ämnet så finns länkad källhänvisning längst ned i inlägget. 

Att barn ska sitta bakåtvänt tills dess att de är fyra-fem år skrivs det en hel del om. Men vad som gäller efter det bakåtvända åkandet är det ganska tyst om. Vilket egentligen är väldigt, väldigt konstigt.

Om jag kikar på hur äldre barn åker i bil så kan jag tycka mig se att de flesta sitter i bältesstol i förskoleåldern, därefter åker många vidare på kudde. Men skrämmande nog åker många helt utan bilstol när de börjat i skolan, trots att lagen säger att barn ska använda bilstol till dess att de är 135 cm långa. Jag skulle tyvärr våga påstå att det är extremt få barn på mellanstadiet som åker på bälteskudde eller i bältesstol. Men. Såhär är det,

Läkare och forskare menar att barn bör sitta i bältesstol eller på bälteskudde fram tills dess att de är 10-12 år.

Det är först när barnet har kommit in i puberteten som höftbenskammen på bäckenet bildats. Höftbenskammen ger bältet en anatomisk fästpunkt för bilbältet och utan dessa inre ”bälteshorn” kan bältet vid en kollision orsaka allvarliga inre bukskador hos barn.

För ett par månader sedan fick Lennon en ny bältesstol, en iZi Up X3 Fix från BeSafe. Han hade redan en bra stol sedan tidigare men denna har en del funktioner och finesser som gjorde att vi bestämde oss för att byta.

besafe bältesstol
Den nya stolen är utrustad med SIR, Side Impact Rotation. Det är ett system som vid en sidokollision roterar barnet bort från krocken vilket ger ett helt unikt skydd! Stolen har en design där det inte finns några bälteshorn, något jag först tyckte var lite konstigt. Men efter att ha frågat om just detta så har jag fått reda på att de är inbyggda i designen.

Tydligen är bälteshornen en av de vanligaste orsakerna till felanvändning!

Med utformningen på denna stolen så kan Lennon nu själv spänna fast sig utan risk för felanvändning. Självklart under vår uppsikt!

Stolen kan även regleras bättre allt eftersom Lennon växer. På hans gamla stol höjde man huvudskyddet så det satt i rätt i höjd, men ryggstödet var oreglerbart. På iZi Up X3 Fix  så regleras både huvudkudden och ryggstödet individuellt vilket gör att de delarna, som kollisionsskydd sett, alltid sitter på rätt plats vid kroppen.

besafe izi up
Men det som Lennon gillar bäst med stolen är något helt annat. Det är att han kan reglera stolen i två olika sittlägen. Stolen är som han sa ”ett riktigt vrålåk!”.

izi up x3 fix

På var sida om stolen sitter två handtag, genom att dra i dem kan Lennon själv reglera lutningsläget på stolen. Den bästa funktionen om du frågar honom!

(Gustafsson, Susanne. Barn i bil. VTI 2013)

15 reaktioner på ”använder din nioåring bilstol?

 1. Min 10-åring är förmodligen den enda på mellanstadiet som är 153 cm och fortfarande använder bilkudde. Han växte tyvärr ur sin bilstol (Britax). Min 8-åring är den enda av sina kompisar som har kvar bilstolen (hennes kompisar klagar när de får sitta i bilstolen och min dotter på kudde, när vi åker kilometern hem från skolan). Fast nu när min 8-åring växer ur sin Britax-stol ska jag kolla om det finns andra på marknaden som är längre i ryggen, där man inte ”slår emot” axlarna på huvudskyddet för då tar det stopp att sitta i en sådan. Jag vill att hon ska sitta längre, men hon är lång för sin ålder.

  Det är inte klokt vad alla gör sig av med sina bilstolar så fort deras barn börjar i förskoleklass! En del har ju pyttesmå barn i den åldern. Sen är det också konstigt att många vänder sina barn framåt så tidigt. Mina barn har suttit till ca 4-4,5 år. Då har de varit lika långa som en normallång 6- åring. De ligger på översta längdkurvan. Och andra klagar när deras små 4-åringar inte får plats. Vi hade en Skoda på den tiden, alltså ingen stor bil och ingen av barnen har klagat om benutrymmet, eftersom de inte visste något annat.

  Sen klagar en del på åksjuka. Jag har hört det bästa uttrycket: ”hellre kräks än bruten nacke”. Jag vet vad jag talar om, jag virar in min lille kille i handdukar. Han är bara 3 år, och får absolut inte åka framåt ännu.

  Hoppas det är fler som förstår vikten av att skydda sina barn även i högre åldrar…

  1. Det hoppas jag med!

   Får ont i magen när jag – varje dag! – ser lågstadiebarn hoppa ur bilarna på skolan utan bilstol/kudde. Känns som att många barn får bestämma att de inte vill men det är verkligen ett vuxenansvar!

 2. har två långa killar 6.5 och snart 8 år som vet att bilkudden ska användas när man åker bil
  (tyvärr så förstår inte alla vuxna det).
  Har fått plocka bort ryggstöden då de vuxit ur dom, men kuddarna får hänga med ett tag till.

 3. Ärligt! Jag är också så chockad över hur många barn som inte sitter ens på kudde, de har varken längd eller vikt för att ha lämnat denna säkerhet. Vi ska ju bara till affären, till från skolan/förskolan och pappa/mamma har ju bilstolen i sin bil så det får bli så här…. Att vi vuxna inte använder cykelhjälm, bilbälte osv är vår egna fel/ansvar. FÖR våra barn har vi ansvar och det är ett annat liv vi tar ansvar för – ställning för /emot säkerhet. Skrämmande! att vi är så snåla och så lättsamma på detta. Här är det bra säkra bilkuddar/stolar som gäller punkt slut. Vi har dubbelt – i bilarna. T o m mormor/far har investerat i egna då de hämtar barnen ofta. Billig livförsäkring! Snälla var rädda om era barn! Samma med att sitta fram eller bak – är en annan diskussion …

 4. Mina barn är 7 och 9 och båda har kuddar. Tycker det är jätteskönt kunna säga till dem det hänger på ålder, inte längd ::-) Fast de protesterar sällan iofs….

  1. Visst är det, vissa barn är ju så långa tidigt idag. Tror många låter sig luras lite av de där centimeterna… Viktigt att hjälpas åt att sprida sån här info!

 5. Lagen om 135cm är också lurig. Min 6-åring är 131cm nu. Han går i förskoleklass… Vi kommer dock behålla bälteskudden många år till!

 6. Sonen på snart 10 använder inte stol. Han är lång som sjutton och ”grov”. Problemet med kuddarna är att rumpan inte får plats. De är inte breda nog. Vi har provat ett antal olika varianter, men han är för bredaxlad och grovt byggd för att passa. En stol som man sitter illa i är ju inte heller bra ur säkerhetssynpunkt. Hade det funnits hade han haft…

 7. Min son 7,5 år har bältesstol och dottern på snart 11 år har kudde. Dottern kan klaga ibland men förstår att vi använder det pga säkerheten. Sonen är väldigt spinkig och inte så mycket som tar emot vid en ev krock, så han får nog stå ut med sin stol ett tag till ;) Perfekt när han råkar somna i bilen då huvudet håller sig på plats.
  Alltid en extra kudde i bakluckan om någon kompis åker med hem och även tipsat mormor /farmor mfl som har i deras bilat. Även några av sonens kompisars föräldrar har köpt extra kuddar att ha i bakluckan om någon kompis hänger med hem, perfekt tycker jag! Känner mig inte bekväm med att sonen åker utan kudde eller stol, även om det bara är korta bitar hem till någon kompis även om jag vet att det förekommer. Erbjuder alltid att lämna vår extrakudde på fritids när det ska lekas.
  Bra att du tar upp ämnet, många som verkar tycka att det bara är fånigt….. Hur man nu kan tycka det?!?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s