glöm inte de större barnen i bilen!

Att barn ska sitta bakåtvänt tills dess att de är fyra-fem år skrivs det en hel del om. Men vad som gäller efter det bakåtvända åkandet är det ganska tyst om. Vilket egentligen är väldigt, väldigt konstigt.

Om jag kikar på hur äldre barn åker i bil så kan jag tycka mig se att de flesta sitter i bältesstol i förskoleåldern, därefter åker många vidare på kudde. Men skrämmande nog åker många helt utan bilstol när de börjat i skolan. Och jag skulle våga påstå att det är extremt få barn på mellanstadiet som åker på bälteskudde eller i bältesstol.

Men. Såhär är det. Läkare och forskare menar att barn bör sitta i bältesstol eller på bälteskudde fram tills dess att de är 10-12 år. Det är först när barnet har kommit in i puberteten som höftbenskammen på bäckenet bildats. Höftbenskammen ger bältet en anatomisk fästpunkt för bilbältet och utan dessa inre ”bälteshorn” kan bältet vid en kollision orsaka allvarliga inre bukskador hos barn.

För ett par veckor sedan fick Lennon en ny bältesstol, en iZi Up X3 Fix från BeSafe. Han hade redan en bra stol sedan tidigare men denna har en del funktioner och finesser som gjorde att vi bestämde oss för att byta.

besafe bältesstol

Den nya stolen är utrustad med SIR, Side Impact Rotation. Det är ett system som vid en sidokollision roterar barnet bort från krocken vilket ger ett helt unikt skydd! Stolen har en design där det inte finns några bälteshorn, något jag först tyckte var lite konstigt. Men efter att ha frågat om just detta så har jag fått reda på att de är inbyggda i designen. Tydligen är bälteshornen en av de vanligaste orsakerna till felanvändning. Med utformningen på denna stolen så kan Lennon nu själv spänna fast sig utan risk för felanvändning.

Stolen kan även regleras bättre allt eftersom Lennon växer. På hans gamla stol höjde man huvudskyddet så det satt i rätt i höjd, men ryggstödet var oreglerbart. På iZi Up X3 Fix så regleras både huvudkudden och ryggstödet individuellt vilket gör att de delarna, som kollisionsskydd sett, alltid sitter på rätt plats vid kroppen.

besafe izi up

Men det som Lennon gillar bäst med stolen är något helt annat. Det är att han kan reglera stolen i två olika sittlägen. Stolen är som han sa ”ett riktigt vrålåk!”.

bältesstol med lutningsläge
På var sida om stolen sitter två handtag, genom att dra i dem kan Lennon själv reglera lutningsläget på stolen. Den bästa funktionen om du frågar honom!
(Gustafsson, Susanne. Barn i bil. VTI 2013)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s