en ”bigger-better-stronger” bilstol

Tidigare så har jag berättat lite om Linnés bilstol från BeSafe här på bloggen. Hans stol, en iZi-Kid i-Size är en ISOfix-monterad bilstol. För att kunna montera denna stolen så krävs det att bilen har ISOfix-fästen inmonterat i sätena. Vår bil har ISOfix- fästen på samtliga sittplatser men vad jag förstått så har en del bilar bara det i baksätena och andra, framförallt lite äldre bilar, saknar dessa fästen helt.

För ett par veckor sedan när det var dags för oss att rulla ut vår sommarbil, en gammal Golf cabriolet från 1990, så kom vi på att Linnés stol inte fungerade i denna bilen. Golfar från tidiga 90-talet var nämligen inte välsignade med ISO-fix. Jag tror faktiskt att det var först på slutet av 90-talet som just ISOfix utvecklades, men jag låter det vara osagt.

Nu har vi lyckligtvis en annan stol till Linné som kan monteras med bilbältet, så det ordnade sig fint. Och det är faktiskt just om bältesmonterade bilbarnstolar som detta inlägg ska handla om.

”Bigger”
BeSafes stol iZi Plus är en bältesmonterad bakåtvänt bilbarnstol som fungerar till dess att barnet väger 25kg. Ledordet ”bigger” syftar just på att den kan användas fram till dess att barnet är ungefär fem år. Detta är en stor fördel jämfört med de ISOfix-monterade bilstolarna som går upp till 18 kilo.

”Better”
iZi Plus är utformad för att barnet ska få bra med plats. Den har precis som vår stol tre olika sittlägen som enkelt kan ändras när barnet sitter i stolen. En sak som jag tycker är viktig här är att justeringen av stolens lutning inte påverkar bältesmonteringen. På vissa stolar jag sett ändrar man nämligen hela stolens position vilket kan påverka säkerheten negativt om man inte spänner om bältesmonteringen.

”Stronger”
Ibland kan jag tänka att bältesmonterade bilstolar är lite omoderna och lite mindre säkra, men så är det inte alls! iZi Plus är nämligen Plus-godkänd enligt det stenhårda Plustestet som du kan läsa mer om HÄR. Stolen är utrustad med SIP, Side Impact Protection, som ger ett förbättrat sidokrockskydd vilket skyddar såväl huvud som magpartiet. Den justerbara frontbygeln ger inte bara en enklare och stabilare montering, den gör faktiskt hela stolen starkare!

Som jag nyss skrev så är iZi Plus inte mindre säker än en likvärdig ISOfix-monterad stol. Jag tror att det är en tanke som levt med mig sen jag arbetade extra i en babyaffär. Det var ganska så ofta som jag fick se bältesmonterade stolar som satt helt knasigt. För att en stol ska vara säker så krävs det att den är rätt monterad. Detta brukar man kunna få hjälp med i affären man köper stolen, men samtidigt är det något man måste lära sig då stolen förr eller senare behöver flyttas och monteras om. Jag kommer ihåg att vissa stolar hade enormt krånglig montering, eller att stolen kom med en dåligt utförd instruktionsbok. När jag såg BeSafes monteringsfilm till iZi Plus så var min spontana tanke att det inte går att misslyckas med monteringen. Alla bilstolstillverkade borde göra videoinstruktioner, många med mig har säkerligen lättare för att följa visuellt levande instruktioner!

Vill du veta mer om BeSafes bilstolar, eller barnsäkerhet i bil rent generellt, så finns de att följa både på Facebook och Instagram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s