vad är i-size?

Som ambassadör för BeSafe så har jag, eller snarare Linné, fått den fantastiska möjligheten att testa deras senaste bilstol iZi Kid i-Size. Vi hade ju såklart redan en stol till Linné men det var Lennons gamla, och det har hänt saker sen vi köpte den 2010.

besafe izi-kid Den nya bilstolen är godkänd enligt det nya tuffare internationella reglementet i-Size. Och jag tänkte försöka att förklara lite vad det innebär.

Undersökningar har visat att en femtedel av bilbarnstolarna är felmonterade vilket kan vara förödande vid en kollision. i-Size stolarna monteras med ISO-fix vilket gör att det är omöjligt att felmontera. Jämfört med vår förra stol som även den var en ISO-fixstol så kan jag säga att monteringen utvecklats från enkelt till superenkelt!

Tidigare har man inte testat bilbarnstolar för sidokollisioner men med i-Size reglementet så testas stolarna i tuffare krocktester med bland annat sidokollisioner. Dessa utökade tester har bidragit till att i-Sizestolarna har ett förbättrat skydd för nacke och huvud.

Bakåtvänt åkande är en självklarhet för de allra flesta föräldrar i Sverige men så ser det inte riktigt ut i övriga Europa. Just nu gäller att barn upp till 9 kilo ska åka bakåtvänt, och därefter väljer majoriteten av européerna att vända barnet framåt. Helt ofattbart i mina öron då man så tydligt ser såväl i krocktester som i statistik hur mycket säkrare bakåtvänt åkande är. Men med i-Size ska det bli obligatorisk att åka bakåtvänt till åtminstone 15 månaders ålder.

izi-kid i-sizeMed i-Size flyttas även fokus på barnets vikt till barnets längd och ålder. Linnés stol iZi-Kid i-Size har ett förlängt internbälte vilket jag tycker är väldigt bra. Anledningen att vi vände fram Lennon när han var tre år var just att det nästan var omöjligt att knäppa bältet. När vi väl lyckade så klagade han över att det gjorde ont. iZi-Kid i-Size har även ett justerbart huvudskydd som man kan höja efter barnets längd och frontbygeln som pressas mot bilsätet frigör benutrymme för barnet.

Stolen kan även enkelt justeras i tre olika sittvinklar. Till skillnad från vår tidigare stol så går det att göra det när Linné sitter i vilket är toppen!

Än så länge är vi väldigt nöjda med stolen. Om vi för en stund bortser från säkerhetsaspekterna så måste jag nämna bältesmagneterna. Nu är det slut på bälten som hamnar under rumpan och slut på knevvlandet som det inneburit. När vi knäppt upp bältet så fastnar det ”utfällt” på stolen, på de röda markeringarna som ni kan se på bilden. Supersmidigt!

besafe bilbarnstol

bilbarnstol isofix

 

Om du vill läsa mer om i-Size reglementet så kan du göra det HÄR.

Och för dig som missat krocktesterna jag fick uppleva på plats på VTI i så kan du se dem HÄR.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s