barn och solglasögon

De flesta föräldrar skyddar sina barn mot solens farliga strålar genom att både smörja med solskyddsfaktor och använda skyddande UV-kläder. En sak som jag tror att många glömmer av är att även ögonen måste skyddas!

Människans kropp är fantastisk på alla sätt och vis och i de flesta fall kan kroppens skadade celler reparera sig själv. Men detta gäller inte ögats lins. Solens strålar kan ge små brännskador på näthinnan och för att undvika detta ska man skydda sina (såväl vuxna som barn) ögon med solglasögon!

Ganska ofta den senaste tiden har jag sett på olika bloggar och instagramkonto hur man jämför solglasögon. Vanligast har varit att man jämfört Mini Rodinis leopardbrillor med kedjornas budgetalternativ. Och inte en endaste gång har jag läst om annat än prisjämförelsen!

Det är såhär. Det finns massor av olika ”solglasögon”. Vissa kan faktiskt räknas till leksaker, eller ja, inte ens det om du frågar mig! Mörka solglasögon utan UV-skydd lurar pupillen att öppna sig mer vilket gör att ögat skadas mer än vad det skulle gjort utan dessa glasögon! Att köpa solglasögon som dessa är alltså både farligt och totalt pengaslöseri!

Det du först ska titta på är om solglasögonen är CE-märka. Hittar du den märkningen så vet du att de innehåller någon form av UV-skydd. Steg två är att kolla hur pass de skyddar, det gör du genom att kolla vilken kategori av filter de har. Det finns fem kategorier (0-4) och Konsumentverket rekommenderar kategori 3 (för normalt användande) vilket motsvarar ett UV-skydd på 400.

Men jag vill påpeka att billiga solglasögon inte är lika med värdelösa. Det finns billiga som uppfyller alla kriterier och dyra som är lika med skräp! 

I år kommer Lennon och Linné att glida runder i dessa prickiga skönheter

Här testar Linné storebror glasögon. Och han gillade det som ni ser! Men han ska ha ett par aprikosa i en mindre storlek. Såklart.    

 

En reaktion på ”barn och solglasögon

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s