krocktest

I tisdags när jag besökte VTI i Linköping fick jag tillsammans med de andra BeSafe ambassadörerna möjlighet att få se två riktiga krocktest. Trots att jag redan vet hur viktigt och avgörande det är med rätt säkerhet i form av barnstol vid en kollision, så blev jag väldigt tagen. Berörd. Att se hur dockornas huvud, armar och ben kastades runt var läskigt.

På VTI testas marknades alla bilstolar. Just i tisdags testades två av BeSafes stolar som bl.a. säljs på den danska marknaden. En stol för framåtvänt åkande och en kombistol.

”Vagen” som bilstolarna monterades på körde i en hastighet på 50km/h och krockade rakt in i en enorm betongkonstruktion. Det var otroligt svårt att hinna med att se själva kollisionsögonblicket och det var först när vi fick se videon med slowmotionbilder som man verkligen kunde se vad dockan utsatts för. Dessa filmer är från ett annat tillfälle, mina egna blev inte riktigt så bra i kvalitén.

Att våra danska grannar envisas med att ha sina barn framåtvänt kan jag inte förstå! Kraften som dockans huvud utsattes för i denna kollision motsvarade jämförelsevis att att man knöt en snara runt barnets hals/huvud och hängde barnet med en motvikt på cirka 140kg! Ni kan ju själv förstå vilka omfattande skador barnet kan få. Om det överlever vill säga…

Bakåtvänt åkande är oslagbart säkerhetsmässigt! Så länge som barnets överkant på örat inte går ovanför stolen och maxvikten inte överskrids så ska barnet sitta bakåtvänt. Böjda ben, illamående och klagomål är inga hållbara argument för att vända barnet framåt!

För att bevisa att vagnen krokade med samma kraft så sattes de två järnbalkar vid kollitionspunkten. De såg identiska ut när vi jämförde dem efteråt.

Och till er som funderar på det här med att köpa begagnat. Tänk en extra gång!

Ser ni de två vita strecken till vänster om metallpluppen? Det var vad jag kunde se efter att noggrant undersökt stolen! Den ser helt intakt ut, men stolen är nu helt förbrukad!

En reaktion på ”krocktest

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s