App-tips för läs- och skrivinlärning

En av Lennons favoritappar är Ordens magi. Han har haft denna appen i ungefär ett år tror jag och ”leker” med den nästan dagligen. Ibland leker vi tillsammans med appen och att skriva ”pappa bajsar” och ”Lennon fis” generar många skrattattacker!

Appen har två olika funktioner: Flyttbara bokstäver (+ siffror) och Stavninsquiz. Lennon använder sig än så länge bara av de flyttbara bokstäverna/siffrorna. Appen fungerar som en skrivplatta och en talsyntes ljudar och läser det som läggs upp på plattan.

I början drog Lennon ut bokstäver och siffror huller-om-buller och lyssnade på hur de lät var för sig och tillsammans i långa knasiga radängor.

Idag skriver han sitt namn och lite andra små enkla ord. Han vill gärna veta hur saker stavas och om vi bokstaverar så kan han skriva det mesta vilket vi tycker är helt otroligt duktigt såklart! Han vet vad samtliga bokstäver heter och ljudar även ganska så bra. Eller väldigt bra för sin ålder!

Från att ha varit mest intresserad av bokstäver till en början så har intresset glidit över lite till siffror. Från att även här lyssnat på långa kombinationer som trettiåttamiljonfemhundratjugosextusentrettioåtta har han övergått till att skriva siffror i räkneording 1, 2, 3 /…/ 12, 13, 14 osv. Han har knäckt räknekoden och kan med viss hjälp vid tio- och hundratalsbyte räkna väldigt långt både framlänges och baklänges.

Vi har inte på något sätt, någon gång, tvingat Lennon att skriva eller använda denna appen vilket är viktig att poängtera. Men vi har suttit ganska mycket tillsammans och svarat på hans frågor, lyssnat och skrivit knasiga saker. Det är viktigt att hålla det på barnets nivå så det förblir som en rolig lek! Det är då de lär sig som mest och bäst!

Ordens magi kostar 45kr vilket är ganska dyrt i app-sammanhang. Men det är VÄL investerade pengar! Jag vet även att Pappas Appar haft den billigare ibland. Så håll utkik!

Idag tipsar just Pappas Appar om en app från samma företag, franska L’Escapadou. Skrivguiden kostar just nu bara 7kr (normalt 39kr) och är en app där barnet tränar sig på att forma bokstäver, siffror och ord. Även här finns talsyntes.

Denna appen har vi inte sen tidigare så det ska bli intressant att se vad Lennon tycker!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s