”jag älskar ju djur”

Jag sitter med Lennon och tittar i katalogen på me&i:s nya kollektion. Jag frågar vad han tycker är finast och bestämt pekar han på en underbart fin turkos plyschklänning med en hund på magen. Typiskt tänker jag.

När jag frågar vad han gillar med klänningen så tittar han på mig med sina stora fina ögon och svarar ”jag älskar ju djur”!

Lennon har alltid haft mönstrade och färgglada kläder. Lekvänliga kläder. Barnkläder! Tyvärr har han blivit frågad om han är en flicka ganska många gånger. Han har fått höra att han har flickkläder. Av vuxna. Att barn gärna vill kategorisera i kön bekommer mig inte, de gör ju som vi vuxna gör. Men att vuxna tvunget måste tilltala i kön irriterar mig massor inombords!

Inte nog med att han fått höra att han har tjejkläder, han har även fått höra att hans kläder inte är tuffa. Detta var något han var ledsen över ett bra tag och en period orsakade detta bekymmer vid påklädning. Han blev osäker, blyg och försiktig när han kom till förskolan. Och det gjorde så ont i hjärtat att se!

Det känns jättetråkigt att Lennon inte kommer att få det plagg han tycker är finast. Men det är ett beslut vi tar för att skydda honom. Jag vill inte att han ska bli mött och ifrågasatt. Jag vill inte att han ska bli ledsen. När han var två år var han inte så medveten om omgivningens åsikter, frågor och tankar men det är han nu.

Som jag skrivit så många gånger så önskar jag att alla märken, företag och butiker plockar bort flick- och pojkavdelningarna. Jag önskar att det bara fanns en barnavdelning. Jag önskar att alla vuxna slutade bry sig över vad andras barn har på sig. Jag önskar att alla färger, mönster och modeller skulle vara för alla barn.

Jag önskar att jag kunde ge Lennon denna klänning och att han skulle kunnat ha den på sig utan att få ifrågasättande blickar, frågor och kommentarer. Men tyvärr ser samhället inte så som jag önskar…

Fnulan har lagt ut en bild på klänningen för dig som är nyfiken!

– – – – – – – – – – –

Och nej, jag vill inte införa någon form av könsneutrala plagg. Jag vill inte ta bort rosa och blå kläder. Jag vill inte plocka bort vackra skira klänningar eller Spidermandressar. Jag vill bara att ett barn ska få ha de kläder de vill!

5 reaktioner på ””jag älskar ju djur”

  1. Precis. Kan inte enda indelningen i butiken vara efter storlek. Eller tröjor här, brallor där.
    Vissa butiker är så hemskt uppdelade att jag helst inte tar in mitt barn i dem.

    1. Ja sortering efter storlek hade ju räckt långt, sen på nätet är det ju jättebra med filter som sorterar in i plaggtyp, färg osv. Behöver inte vara så komplicerat!

  2. Men nej, vad ont jag får i hjärtat att läsa. Varför är det så? Vem är det som lär barnen att det är konstigt och fel? Jag hoppas att du fortsätter vara modig och inte låter andra slå ner på din tro på vad som är bäst för ditt barn. Du är klok!
    Love, och jag är glad för att jag fått träffa dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s