Vad hände här H&M?

I dagarna släppte H&M sin höstkollektion på nätet. Hos mig är detta stora och internationella företag tyvärr inte förknippat med något vidare genustänk. Vilket märks direkt efter att ha klickat på fliken för barnkläder.

20140730-081639-29799819.jpg
Det börjar ju bra med ”Nyfödd” som första kategori. Tydligen är bebisar könsneutrala och kan kläs i samtliga kläder som erbjuds. Men sen händer något när det är dags för storlek 68 och uppåt. Då plötsligt blir kläderna sorterade i ”Baby flicka” och ”Baby pojke” respektive ”Flicka” och ”Pojke”.

Jag fattar ingenting!

Sen slås jag av antalet kläder som H&M valt ut åt mig som är mamma till en ”baby pojke” och en ”pojke”. 472 varor kan jag välja mellan. Hade Lennon och Linné varit flickor hade antalet varit 672. En skillnad på 200 varor.

Köper föräldrar till pojkar så mycket mindre kläder?

20140730-082716-30436642.jpg
Men sen gjorde jag en liten djupdykning på babyavdelningarna och då blev jag än mer förvirrad.

20140730-082814-30494818.jpg
Bilden visar fyra set som finns från storlek 68. Två finns att hitta på både flick- och pojkavdelningen, ett bara på flick- och ett bara på pojkavdelningen. Kan du gissa hur det ska vara?

Det svart-vita setet uppe till vänster finns att hitta på pojkavdelningen, setet med katt och leopard är för flickor och de två övriga seten finns på båda avdelningarna. Att setet med stjärnor finns på båda avdelningar förvånar mig inte, det känns sådär klassiskt neutralt. Men det rosa, att H&M inte valt att sätta detta på flickavdelningen, det förvånar mig! För om vi nu ska utgå ifrån de traditionella klädkoderna så säljer nog det svart-vita setet betydligt bättre till båda könen. Ja, det gör nog det leopardmönstrade med.

– – – – – – – – – – –

H&M, det är är 2014 och vi föräldrar behöver ingen hjälp av er att välja kläder åt våra barn. Vi behöver inte att kläderna sorteras efter kön. Vi kan välja helt själv! Det räcker fint med storleks- och plaggsortering!

Låt våra barn vara barn, de har inget behov av att fostras i att de ska klä sig på ett visst vis på grund av sitt kön. Låt de välja det de tycker är fint! Låt våra barn klä sig i alla modeller, mönster och färger!

Snälla ni, gör om och gör rätt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s