Det här med könade schampo

För en tid sedan reagerade jag över Barnängens nya kids sortiment. Jag la ut en bild på Instagram och många med mig reagerade och undrade varför de könade schampo?

20130610-194247.jpg
En rosa flaska (schampo/balsam) med en passiv prinsessa som med dinglande ben sitter och beundrar sitt utblåsta ”fairy dust”. En blå flaska (schampo/duschgel) med en aktiv pirat som svingar sitt svärd.

Jag kunde inte komma på en vettig anledning till att göra produkter som dessa så jag skrev till Barnängen på deras Facebooksida och frågade hur de tänkte kring produkten och fick bland annat detta till svar:

20130610-211407.jpg
I deras svar framgick att samtliga av produkterna gick att använda på både flickor och pojkar med samma resultat. Vilken tur tänker jag! Dessutom ville de ha en modern design. Att de utformat flaskorna på detta vid för att underlätta för oss föräldrar är att idiotförklara oss och att prinsessan/piraten skulle göra badet roligare för Lennon känns som ett skämt.

Nu ett par veckor efter detta inlägg uppmärksammade en kvinna mitt inlägg. Hon tyckte om att köpa fina tjejiga saker som luktade gott till sin lilla tjej. Hon frågade vad felet var med det. Och det finns inget fel med att vilja köpa saker man tycker är fina och luktar gott. Men det är så att rosa och blått begränsar oss. Nu menar jag inte att pojkar ska byta till rosa klänningar och att flickor ska gilla blått och pirater. Det som behövs är kommersiella valmöjligheter där alla figurer, former och färger används. Det är inget fel att vilja vara prinsessa eller pirat men det är fel att barn matas med idéerna att prinsessor är rosa och passiva och att pirater blå och häftiga. Det behövs valmöjligheter och olikheter på marknaden för att vi ska kunna ändra normen om ”flickigt” och ”pojkigt”. Det könsstereotypa tänket bara begränsar våra barn. Oss vuxna med för den delen.

Men efter att hon skrivit att jag begränsade mitt barn genom att inte ge honom pirater blev jag så irriterad att jag raderade hela mitt inlägg bara för att slippa läsa och irritera mig på hennes dumma kommentarer. För är det något jag inte gör så är det att begränsa Lennon. Och är det något jag inte är intresserad av så är det att diskutera med människor som inte har viljan att se utanför sina ramar.

Och förresten, det finns faktiskt könslösa och barnvänliga hygienprodukter i butikerna. Inte mycket svårare att hitta i butik och de är precis lika underhållande i badet som vilken flaska som helst!

20130610-212209.jpg

En reaktion på ”Det här med könade schampo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s