”Så blir du förskolans favoritförälder”

Klockan sju i morse möttes jag av en mindre trevlig artikel på förskolan. En artikel som gjorde mig riktigt irriterad. Så irriterad att jag faktiskt kände att jag var tvungen att ta upp den med personalen.

bild (1)

– Så blir du förskolans favoritförälder
– 10 tips – så blir du poppis på förskolan

Egentligen hade jag inte behövt läsa artikeln för jag tycker att rubrikerna säger det mesta. Men nu läste jag den, såklart… Och inte imponerade innehållet på mig. Istället ökade irritationen ytterligare.

– Gnäll inte om barnens kläder blir smutsiga.

– Kalla inte förskolan för dagis, förskolan är en plats för pedagogisk verksamhet med en läroplan. Lekförvaring hittar du på stormarknader och i köpcentrum.

Nu är det ju inte, som tur är, någon av förskolans personal som skrivit artikeln. Men förskolans personal har valt att klippa ut denna artikel, klistra upp den på ett grönt papper, laminera den och hänga upp den i hallen. Och det har de ju gjort av en anledning.

När jag frågade om just den anledningen var svaret att de tyckte att den var bra, att de tyckte att den tog upp många viktiga saker. Och det gör den kanske, men verkligen inte på ett trevligt sätt. När vi diskuterat artikeln en stund säger personalen att förskolechefen tyckt att de skulle sätta upp artikeln. Lennon går alltså på en förskola där den ytterst ansvariga anser det okej att sätta upp artiklar som uppmanar föräldrar till att göra sig ”poppis” hos personalen. Förskolechefen tycker tydligen att detta är ett trevligt, respektfullt sätt att möta barnens vårdnadshavare.

Jag önskade att artikeln skulle plockas ner men där hade personalen och jag olika åsikter. Jag frågade om de ville att det skulle sitta en motsvarande text som berättade för dem hur de skulle göra för att bli förskolans populäraste pedagog. ”Vi har inte hittat någon” svarar då personalen. När jag frågar om de sätter upp en om jag skriver en så fick jag ett ja till svar. Så nu har jag skrivit en som kan sättas upp bredvid. Till skillnad från artikeln i fråga så har jag inte utgått ifrån föräldraforumet familjeliv.se. Jag har inte ens använt mig av superpålitliga flashback.org. Jag har bara utgått ifrån vad som står i förskolans läroplan för det kan räcka kan jag tycka!

10 saker att göra för att bli förskolans populäraste pedagog!

1. Skilda uppfattningar

Förskolan ska vara öppen för skilda uppfattningar och uppmuntra att de förs fram. (Lpfö98)

Om förskolan väljer att sätta upp riktlinjer för vad en förälder ska göra för att bli populär så välkomnar du även att vårdnadshavarna gör motsvarande åt dem.

2. Skapa goda relationer

Förskolan och dess personal ska visa respekt för föräldrarna och känna ansvar för att det utvecklas en tillitsfull relation mellan förskolans personal och barnens familjer. (Lpfö98)

En pedagog som respekterar vårdnadshavarna sätter inte upp en artikel som vägleder vårdnadshavarna hur de ska bli populära hos personalen eftersom det inte uppmuntrar till en tillitsfull relation mellan personal och vårdnadshavare. Snarare kan det uppfattas som respektlöst och oprofessionellt. Pedagogiska artiklar välkomnas annars.

3. Genus och jämställdhet

Förskolan ska motverka traditionella könsmönster och könsroller. (Lpfö98)

Behandla inte våra barn olika på grund av deras kön. Arbeta också aktivt med att motverka de traditionella könsmönstren.

4. Glada barn

Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. (Lpfö98)

Gör du våra barn glada och trygga så blir vi vårdnadshavare det samma.

5. Prata med oss

Förskolepersonalen ska föra fortlöpande samtal med barnens vårdnadshavare om barnets trivsel, utveckling och lärande. (Lpfö98)

Vi vårdnadshavare vill gärna veta lite om vårt barns vardag. Vi förstår att personalen inte kan ha långa utläggningar varje dag men att lite kort höra vad som hänt under dagen uppskattas. Fokus bör inte ligga på negativa saker.

6. Inflytande

Föräldrarna ska ha möjlighet att inom ramen för de nationella målen vara med och påverka verksamheten i för­skolan. Att förskolan är tydlig i fråga om mål och innehåll är därför en förutsättning för barnens och föräldrarnas möjligheter till inflytande. (Lpfö98)

Tydliggör för oss vad ni arbetar med, vi sitter inne med många tips och goda idéer. Om vi känner till vad ni arbetar med kan vi även spinna vidare på detta hemma.

7. Lek

Leken är viktig för barns utveckling och lärande. Ett medvetet bruk av leken för att främja varje barns utveckling och lärande ska prägla verksamheten i förskolan. (Lpfö98)

Lek är en fantastisk källa till kunskap. Vi vårdnadshavare uppskattar om du som pedagog själv är delaktig och leder in leken på nya utmanande och utvecklande vägar.

8. Omsorg

Förskolan ska erbjuda barnen en god pedagogisk verksamhet, där omsorg, fostran och lärande bildar en helhet. (Lpfö98)

Vi vårdnadshavare lämnar bort det käraste vi har till er för att arbeta. Att hämta ett barn med matrester och intorkat snor i ansiktet eller med en röd gump känns inte bra. Trots allt är omvårdnaden det viktigast för oss. Att kläder bli smutsiga förstår vi men barnen behöver hjälp med att sköta sin hygien. En bra hygien ger även en friskare arbetsmiljö.

9. Dokumentation

Varje barns utveckling och lärande ska kontinuerligt och systematiskt dokumenteras, följas upp och analyseras för att det ska vara möjligt att utvärdera hur förskolan tillgodoser barnens möjligheter att utvecklas och lära i enlighet med läroplanens mål och intentioner. (Lpfö98)

Uppdatera regelbundet barnens pärmar så vi kan ta del av er dokumentation.

10. Läroplanen för förskolan

Alla som arbetar i förskolan ska följa de normer och värden som anges i förskolans läroplan och bidra till att förskolans uppdrag genomförs. (Lpfö98)

Visa för oss att ni arbetar aktivt med er läroplan.

6 reaktioner på ””Så blir du förskolans favoritförälder”

 1. …efter detta är du nog inte en favoritförälder precis…men det hade varit bättre om deras veckoplaneringar och utvärderingar hängts upp.

 2. Haha jädra vad bra gjort!

  Jag hade ifrågasatt deras anledning till varför de hängt upp den. En öppen och rak kommunikation är ju önskvärt hos förskolan, men här känns mer som pikar, som att de inte riktigt orkar eller vågar ta upp det diret med föräldrarna. Löjligt faktiskt.

  Spännande att höra om hur deras gensvar blev!

 3. Bra där!

  Konstigt att de som leder verksamheten ännu inte fattat att de fått hela grejen om bakfoten?

  Det är nämligen inte vi som finns till för dem, utan just det motsatta.

  De finns till för att ta hand om våra barn, vi har ingen som helst skyldighet eller ens önskan att vara dem till lags. Kanske de t.o.m. skulle vara mer angelägna om att vara oss till lags, eftersom det är vi som skapar deras jobb.

  Enda verksamheten mig veterligen som jobbar emot sig själva, som ifrågasätter om vi verkligen behöver köpa deras tjänster och utövar någon slags märklig angivningsritual om någon skulle (Gud förbjude) gå och handla mellan jobbet och hämtningen på dagis. Eller komma försent, den värsta synden av dem alla.

  1. Det var det sämsta inlägg jag läst på länge. ” ta hand om våra barn” varför skaffa barn när man inte kan eller vill ta hand om dem själva. Beträffande skapa jobb så är ju denna verksamhet starkt sponsrad av oss skattebetalare. Och varför har man den inställning att hata andra människor ”ingen önskan att vara dem till lags”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s